logotype Archiv - Běžecká škola Miloše Škorpila

inzerce

Fytáty – kyselina fytinova

látky, které s ionty železa tvoří nerozpustné soli. Molekuly které vzniknou spojením železa a fytátů (kyseliny fytinové) se v trávicím traktu nerozkládají a člověk pak může využít pouhých 5 % železa, které je v dané potravině (obilí, čočka, sója) obsaženo.

Kyselina fytinová brání resorpci (vstřebávání) mnohých minerálních látek a stopových prvků včetně železa. Kyselinu fytinovou obsahují všechny celozrnné produkty a luštěniny. Fermentací, případně kváskem, lze dosáhnout téměř jejího úplného odbourání. Z obilných klíčků jí můžeme odbourat delším máčením s přidáním kyseliny citrónové nebo šťáv obsahujících vitamín C. Pokud víte, že se chystáte požívat potraviny obsahující kyselinu fitinovou, můžete její vliv eliminovat, nebo se jí můžete vyhnout, třeba tím, že: dáte přednost kváskovému celozrnnému chlebu, celozrnné vločky na müsli namočíte předem do šťávy, která má dost vitamínu C (ideální je tak na ¾ hodinky).

prohledávání Běžeckých článků


inzerce

Běžecká encyklopedie

a  b  c  d  e  f  g  h  i  j  k  l  m  n  o  p  q  r  s  t  u  v  w  x  y  z 

prohledávání Běžecké encyklopedie


inzerce

běžecká škola

Běžecká škola ve firmách eshop Běžecké školy Dámský běžecký klub

rubriky běžeckých článků

autoři běžeckých článků