logotype Archiv - Běžecká škola Miloše Škorpila

inzerce

Co říkají na článek – Proč vás méně sacharidů a více správných mastných kyselin učiní rychlejšími a vytrvalejšími odborníci na výživu

Co říkají na článek – Proč vás méně sacharidů a více správných mastných kyselin učiní rychlejšími a vytrvalejšími odborníci na výživu

Článek o nastartování metabolismu tuků vzbudil vaši nebývalou pozornost. Proto jsme se zeptali renomovaných odborníků na výživu, co na to říkají oni. Jejich odpovědi, respektive názory, si můžete přečíst níže.

Rychlá navigace [zobrazit]

Obsah [skrýt]

  1. Ing. Ivan Mach, CSc.
    1. Kdo je Ivan Mach
  2. Ing. Anna Jermářová
    1. Kdo je Anna Jermářová
  3. Kurz – Poradce pro výživu Nutris®

Ing. Ivan Mach, CSc.

V zásadě se mi text líbí, protože nejenom běžce vede k zamyšlení nad vlastním metabolismem a jeho flexibilitou. Na toto téma hovořil na konferenci Aliance výživových poradců náš poradce Nutris Dr. Zlatoš, z něhož cituji:

Dr. Zlatoš s rodinou

“Oxidácia tukov u metabolicky závislého človeka končí asi okolo 40-50% z maximálneho úsilia (VO2MAX), zatiaľ čo metabolicky flexibilný človek dokáže spaľovať tuky a ketóny pri činnosti, ktorá zaťažuje metabolizmus až na 65-75% z maxima (z VO2MAX). Metabolicky flexibilná osoba zároveň dokáže spáliť od 74-112g tuku za hodinu, pričom neflexibilná osoba len 11-60g /hodina. Rozdiel metabolickej výhody je preto evidentný, o estetických či výkonnostných efektoch ani nehovoríme.”

Nejenom ve sportovní výživě dochází k jakési obrodě úlohy zdravých přírodních a hlavně přirozených tuků navzdory zastaralým pyramidám a obecným výživovým doporučením (vydávaných zejména lékaři), která dodnes považují přírodní tuky (máslo resp. mléčný tuk) za jednu z hlavních příčin obezity a kardio-vaskulárních chorob a radí omezovat je a nahrazovat co nejvíce (považte!) – margaríny a rostlinnými oleji!

Ing. Ivan Mach, CSc

Kdo je Ivan Mach

Ing. Ivan Mach, CSc. vystudoval Vysokou školu chemicko-technologickou v Praze. Je autorem řady původních vědeckých prací o fotoasistovaných radikálových a řetězových reakcích kyslíku, které publikoval v rámci své vědecké výchovy v ÚACH ČSAV. Jako vedoucí výzkumný a vývojový pracovník působil na špičkových pracovištích chemického a potravinářského průmyslu, např. Tukový průmysl, koncern (vedoucí Analytické laboratoře, Praha) a Výzkumný ústav polygrafický Praha (ředitel). Od sedmdesátých let se věnuje odborné sportovní a dietologické publicistice a lektoroval řadu odborných knižních publikací. Je autorem mnoha titulů knih, překladů, odborných publikací, článků, skript a přednášek. Působí jako lektor řady kurzů, je odborným garantem certifikovaných kurzů výživových poradců Nutris – první a nejstarší školy pro výživové poradce v ČR, kterou v r. 2004 založil. Přednáší na 1. Lékařské fakultě UK v Praze, Masarykově univerzitě v Brně a VŠ Palestra Praha. Je poradcem Lékařské komise Českého olympijského výboru a je veřejně znám jako popularizátor fitness a zdravé výživy v novinách, časopisech, rozhlasu a televizi. Působí jako poradce pro výživu a životní styl, sportovní dietolog a manažer vrcholových sportovců a byl jmenován soudním znalcem v oboru. Působil jako produktový manažer a ředitel velké zahraniční společnosti vyrábějící suplementy (Pharma Nord, Dánsko, zastoupení pro ČR a SR, Praha), produktově spolupracoval se společnostmi Penco, Nutrend, Aminostar, Walmark, Penam a byl odborným mluvčím České asociace pro speciální potraviny. Nyní je prezidentem Aliance výživových poradců ČR.

Ing. Anna Jermářová

Téměř pro každého člověka bude přínosem, když omezí sacharidy ve svém jídelníčku. S variabilitou tréninků jednotlivých lidí stoupá samozřejmě i variabilita doporučení jednotlivcům – laicky: není možné poradit přesná čísla obecně a přitom “na míru”.

Jedno je jasné, dříve doporučované množství sacharidů (320g) je naprosto přestřelené a užitek z toho mají snad jen výrobci přeslazených a i jinak nutričně nevhodných potravin (sladkosti, různé hotovky, průmyslově hodně zpracované potraviny...). Pro někoho, kdo chce zhubnout, stačí denně cca 50-100 g sacharidů (převážně v podobě zeleniny), na udržení hmotnosti a hlavně, a to je dobré zdůraznit, na udržení zdraví(!) je fajn pohybovat se dlouhodobě mezi 100 a 150 g za den. Pro ty z vás, kteří se hýbete extrémně více, pro zjednodušení: pro ty, co běhají denně třeba 10 km, výkonnostní a vrcholové sportovce, pro ty je potřeba sacharidů samozřejmě někde jinde (vyšší). Ale to už přesahuje možnosti tohoto textu. Vy buď experimentujte, nebo se poraďte s dobrým odborníkem na výživu (nejlépe obojí). Být rekreační běžec, moc bych to neřešila, přidala bych zdravý tuk (kokosový tuk, olivový olej, máslo, sádlo, vejce – i se žloutky!, ořechy a semínka), jako zdroj sacharidů konzumovala hlavně zeleninu a příležitostně ovoce, rýži, brambory... a hotovo. Hlavně se tím moc nestresovat a užívat si, jak běh, tak jídlo.

K poměrům živin pro rekreačního sportovce: bílkovin stačí 1-1,5 g na kilogram svalové hmoty, sacharidy podle toho, jaký máte cíl, metabolický typ, hmotnost, trénink, ale pohybovat se budou mezi 50 a 150 g za den. Tuky – nebojte se jich! I více než 100 g tuků za den je naprosto v pohodě! Energeticky by tuky měly tvořit nejméně polovinu celého energetického příjmu (spíše více). Poměr veškeré energie by mohl vypadat takto: 20-25% sacharidy, 15-20% bílkoviny, 55-65% tuky. Pro orientaci to stačí.

Anna Jermářová

Kdo je Anna Jermářová

Ing. Anna Jermářová Specialistkou na výživu.

Výživa a zdravý pohyb jsou její dlouholetou vášní a oblastí zájmu. Vystudovala potravinářství na vysoké škole a posléze nutriční terapii. Propaguje komplexní přístup ke zdraví a svá doporučení zakládá na nových vědeckých poznatcích a vlastních zkušenostech. Věnuje se především poradenství.

Kurz – Poradce pro výživu Nutris®

Zajímáte se o výživu? Rádi byste se dozvěděli, jak může výživa ovlivnit vaše zdraví, vaši sportovní výkonnost?

Jistě jste si všimli, že Běžecká škola a Nutris® se staly partnery. V rámci tohoto partnerství se nám podařilo pro čtenáře Běžecké školy vyjednat (chápeme, že je to na poslední chvíli – kurz proběhne v termínu od 21. do 26.2.2014, ale to je prostě život) jedinečnou nabídku, v jejímž rámci můžete absolvovat šestidenní kurz Poradců pro výživu Nutris® za mimořádnou cenu 6000,- Kč. Podrobné informace o kurzu, včetně toho, jak se na kurz přihlásit, najdete na stránkách Nutris®.

bezeckaskola. cz foto
  • přečteno: 29737/28354×, 9 komentářů
Co říkají na článek – Proč vás méně sacharidů a více správných mastných kyselin učiní rychlejšími a vytrvalejšími odborníci na výživu Co říkají na článek – Proč vás méně sacharidů a více správných mastných kyselin učiní rychlejšími a vytrvalejšími odborníci na výživu Co říkají na článek – Proč vás méně sacharidů a více správných mastných kyselin učiní rychlejšími a vytrvalejšími odborníci na výživu

Hodnoť článek

4 z 5 hvězd lepší (18 hodnocení)

Bookmark and Share

Vložit komentář Vložit komentář

Ondra | 21. 2. 2014 13.07 hod. | 62.209.192.xx
Děkuji za pokračování velmi zajímavého článku.
Ještě bych uvítal vzorový jídelníček (a kuchařku, která mi bude pravidelně vyvářet). Protože si při své "nepečlivosti" si neumím představit, jak si správné hodnoty jednotlivých složek budu hlídat.
Ale ten závěr mě rozesmutnil. Nabídku na kurz jsem našel až dnes. jinak bych se kurzu zúčastnil velice rád. :/

fotoMiloš Škorpil: Ondro kuchařka dobrá :), nějaké recepty dáváme dohromady, ohledně kurzu, určitě není posledním, který Nutris pořádá.

Petr Kaňovský | 20. 2. 2014 12.50 hod. | 62.245.112.xxx
Slavo, však ono to lze zvládnout i tehdy, když část sacharidů jde z nepřírodních zdrojů, např. pečiva, sladkostí, džemů, medů apod. Říkají o mě, že mám tukový metabolismus výborný, přestože má strava má 55% sacharidů, což v absolutním vyjádření je velmi vysokých 471g na den.

SlavoK | 20. 2. 2014 10.30 hod. | 15.203.169.xxx
Nezenme se zas od extremu k extremu. Libi ze mi pojem metabolicky flexibilni osoby od Ing. Macha. Je treba si ale uvedomit, ze byt metabolicky flexibilni neni podmineno nizkym podilem sacharidu ve strave. Obstojne trenovany vyrvalec odbehne i po 24h hladovce 30 a vic km na 75% VO2max i kdyz jeho bezna strava ma vic nez 70% energie ze sacharidu. Ale ne ze slazeneho musli a napoju, ale z poctivych prirodnich zdroju – ovoce, ryze, brambory, kukurice.
Jo, kdyz si nekdo cely zivot metabolizmus nic gaucingem a cokoladou a neni schopnej bez jidla ani dojit si na zachod, tak asi nejrychlejsi a nejschodnejsi cesta jak to napravit bude nizkosacharidova strava.

Petr Kaňovský | 19. 2. 2014 17.39 hod. | 62.245.112.xxx
Miloši, mohl bych se zeptat, jaké přibližně množství T, B a S přijímá Ivana Sekyrová? Dost by mě to zajímalo, zda a jak výše uvedené zásady aplikujete u běžkyně, která má mnohem větší energetický výdej, než je v normální populaci běžné. Děkuji předem.

Matus M | 19. 2. 2014 11.31 hod. | 88.212.40.xxx
Vdaka za komentar. Bohuzial, neorientujem sa v tejto oblasti tak, ako by som chcel, preto neviem na tie omega 6 a 3 celkom dobre reagovat. Je celkom mozne, ze sa mylim. Necham to radsej na vzdelanejsich.
Co sa tyka zdrojovania v clankoch, je pravda, ze tento dobry zvyk ma malo ludi, no prave spominany Vlado Zlatos je jednym z nich. Napr. tento clanok je odkazmi na zdroje prespikovany.
vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/tuky-nie-su-volba-ale-povinnost.html

peter222 | 19. 2. 2014 10.20 hod. | 194.160.183.xx
Matus autori nemusia venovať cely článok tomu aby biochemicky rozoberali každe slovo co napíšu. Ide tu skôr o to aby uvádzali vedecké zdroje a citácie napríklad z pubmedu alebo iného vedeckeho portálu. Tým by mohli zachovať jednoduchosť a zrozumiteľnosť pre širkoú verejnosť a na konci článku by uverejnili vedecké zdroje kde by si mohol človek jednoducho overiť zdroje informácií. Takto sa to robí pri kvalitných vedeckých článkoch ktoré tým pádom majú aj určitú vedeckú hodnotu. A toto je vlastne len názor autorov na túto tému. Výsledkom týchto názorov bez vedeckých zdrojov bývajú často veľmi protichodne informácie ktorých je plný internet a obyčajný človek si jednoducho nevie vybrať a vzniká tak chaos.
Knihu som nečítal a neviem či si ju čítal ty. Ak som ťa však dobre pochopil myslíš si že v masle máš lepší pomer omega 6 a omega 3 ako v rastlinných tukoch? Keď si to myslíš tak je to veľká kravina keďže maslo obsahuje nasýtené mastné kyseliny. A omega 3 mastné kyseliny sú NEnasýtené mastné kyseliny a ich dvojitá väzba sa nachádza na treťom uhlíku od metylovej skupiny mastnej kyseliny. Preto sa nazývajú omega 3.

Matus M | 19. 2. 2014 8.55 hod. | 88.212.40.xxx
peter222, toto asi nie je miesto na detailne chemicke odovodnenia, pretoze vacsina z nas im ajtak az tak dobre nerozumie, ale ak ta to zaujima, odporucam knihu Paleo Diet od Robba Wolfa. Viem, ze je uz aj v slovencine.
Ak si ale dobre pamatam, jeden z dovodov je nepomer omega 6 (privela) k omega 3 a potom aj zlozity vyrobny proces, ktory u masla nie je.

peter222 | 19. 2. 2014 8.06 hod. | 194.160.183.xx
Mohli by týto odbornící aj odôvodniť prečo považujú maslo a sádlo za zdravý tuk? A ďalej by ma veľmi zaujímalo prečo si pán Ivan Mach myslí, že maslo (mliečny tuk) je zdravší tuk ako rastlinné oleje. Bolo by dobré keby vaše názory boli aj odôvodnené – kľudne aj do detailov a chemicky.
Ďakujem

prohledávání Běžeckých článků


inzerce

inzerce

běžecká škola

Běžecká škola ve firmách eshop Běžecké školy Dámský běžecký klub

rubriky běžeckých článků

autoři běžeckých článků