Ořechová láska, aneb protřepat, zamíchat!
Co se týče jídla, mám poměrně hodně úchylek. Některé jsou běžné, jiné jsou poněkud podivné, a některé jsou – nebojím se použít to slovo – přímo obskurní. Má vřelá láska k ořechům, mandlím a semínkům je ovšem stálá, neuhasínající a myslím, že v dnešní době patří už k těm běžnějším úchylkám. (Úchylka by to nebyla vůbec, kdybych je nepořádala po kilech!:-))
Kdo mě zná osobně či z mých článků na webu Běžecké školy, ví, že celoživotně jedu na tucích. Už jako malá jsem byla schopna sníst půlku másla „jen tak“, když se vyškvařilo čerstvé sádlo, chodila jsem do něj rýpat prstíčkem tak dlouho, až jsem vyhloubila slušnou ďuznu, u ořechů a mandlí jsem nikdy neznala míru, oliváč jsem pila po frťanech přímo z lahve... To vše mi zůstalo dodnes a před několika lety přibyla nová vášeň – oříšková másla.
Pro ty, co je ještě neznají: ořechová másla vznikají rozmixováním ořechů až do podoby jemného (či křupavého) hustého krému. V běžném mixéru to nedokážete, potřebujete dobrý robot nebo skvělý mixér s extrémním počtem otáček a dobrou výdrží. Když se vám to ale povede, zažijete slast! Ořechová másla ale nejsou jenom pochoutkou, i když i to by stačilo:-), ale přinášejí svým konzumentům spoustu benefitů. Stačí si přečíst těchto 5 důvodů, proč je zkusit, které uvádí na svých stránkách např. firma Nutspread:
- Mají opravdu výbornou chuť, na kterou si velmi rychle zvyknete a nebudete se jí chtít vzdát.
- Jsou plné vitamínů a minerálů, zdrojem bílkovin a zdravých tuků – postarají se vám o krásné lesklé vlasy, pevné nehty a pružnou pokožku.
- Mají nízký glykemický index – zasytí na dlouhou dobu a nerozkolísají hladinu krevního cukru, takže jsou výborné pro diabetiky a každého, kdo si hlídá váhu. Zároveň jsou velmi snadno stravitelné a můžete si je tak dopřát třeba i před sportem (tady je to ale velmi o množství, pozor!)
- Neobsahují živočišné produkty a cholesterol, takže je mohou s klidem jíst i vegetariáni a vegani.
- Jsou vyrobené pouze z přírodních surovin, bez konzervantů, barviv a aromat. Neobsahují přidané oleje ani žádné další látky.
Rozmixovat na máslo se dají snad všechny ořechy – nejznámější jsou arašídové, ale také kešu, para, lískové, vlašské, makadamiové, kokosové, mandle... Másla můžou být „pure“, tedy bez dalších přísad, nebo jsou doplněné trochou třtinového či kokosového cukru, špetkou soli, kakaem, kořením, v jednom másle se můžou zkombinovat dva nebo více druhů ořechů, prostě možností je spousta a pořád jich bude hodně, co jste ještě neochutnali. Některé jsou raw, tedy mixované ze syrových, tepelně neupravených ořechů, na jiné se ořechy praží, aby se dosáhlo delikátnější chuti.
A co s nimi? Musím se přiznat, že většinu jich sním přímo lžičkou z krabičky, nebo si je mažu na plátky jablka, když mám někdy hlad mezi hlavními jídly. Hodně je dávám na různé snídaňové kaše nebo palačinky jako jeden ze zdrojů tuku a proteinu (některé druhy másel mají proteinu poměrně vysoký podíl), ze stejného důvodu je mixuju ve smoothie, případně jimi ochucuji tvaroh nebo jogurt. Dá se s nimi i péct, ale k tomu jsem ještě nikdy nedošla, protože je vždycky stačím sežr... sníst před tím, než se k pečení s nimi odhodlám. Ale určitě k tomu jednou dojde!
Vyzkoušela jsem mnoho výrobců, ale stejně se nakonec vždy vracím k osvědčené české klasice, firmě Nutspread. Dělají kromě „pure“ variant i různé kombinace, ochucené typy a speciály. Mým posledním objevem je Mák a kokos (!), teď na zimu Mandle a perník (mandle s perníkovým kořením, bez cukru) a Nutspread trio (mandle, kešu, kokos). Největší láskou je ale dlouhodobě dvoubarevné máslo Lískový oříšek – kešu. Je prostě... k sežrání!:-)
Malá rodinná firma Nutspread v současnosti funguje asi dva roky, založila ji Ing. Táňa Lišková (29) a jak sama říká, hlavní impulsy byly dva – jedním byly prázdniny před 8 lety v Americe, kde si na první ochutnání zamilovala peanut butter, druhým celkově zájem o jídlo, vaření, zdraví a kvalitní potraviny. Krémy z různých oříšků a semínek si roky mixovala jen tak doma v kuchyni, ale všem tolik chutnaly, že by byla škoda je světu neukázat.
Na můj dotaz, co má v plánu na další období, mi Táňa řekla: Firma se pořád rozvíjí, takže příliš neplánuji – ty nejlepší nápady a příležitosti přicházejí většinou nečekaně. Zatím jsem spokojená, že výrobky zákazníkům chutnají, že se populace stále více zajímá o to, co jí, a že jsem mnohým lidem vyvrátila tvrzení, že co je zdravé, není dobré.
Nakonec jsem chtěla vědět, na čem zakladatelka a majitelka Nutspreadu „ujíždí“ nejvíc: Co mi chutná nejvíc? Ač to není vůbec originální, tak i přes náš neustále rostoucí sortiment pořád nejvíc miluju klasické arašídové máslo:-). Pro mne jasný důkaz, že stará láska prostě nerezaví!
Více informací a e-shop najdete na stránkách nutspread.cz
Vložit komentář